Tulburarea bipolara

05.01.2014 13:20

Mai este cunoscuta si sub denumirea de depresie maniacala. Cuprinde doua faze distincte, una maniacala in care persoana se simte fericita, plina de viata, exagerat de activa si care poate tine cateva saptamani, urmata de o perioada de despresie profunda. Depresia dupa cum stiti poate, se manifesta prin tristete profunda, lipsa de motivatie in a intreprinde ceva, chiar si coboratul din pat putand deveni o povara, in cazurile de depresie severa, auto-izolare, apetit alimentar exagerat, persoana putand lua mult in greutate in aceasta perioada, sau din contra lipsa cvasi-totala a poftei de mancare care evident conduce la pierderea in greutate. In perioadele depresive pot aparea si gandurile suicidare. In cazul perioadei maniacale, comportamentul, starea psihica si emotionala a persoanei afectate se manifesta la polul opus, adica: lipsa somnului, agitatie si interioara si exterioara, o stima de sine exgerata, asumarea unor riscuri inutile, stare euforica. Deasemeni persoana tinde sa cheltuie exgerat in aceasta perioada, depasind de cele mai multe ori posibilitatile financiare, de unde asumarea de riscuri inutile privind eventuale imprumuturi, fara acoperire bineinteles. Indiscretiile sexuale si abuzul de substante sunt frecvent intalnite in aceasta etapa a bolii.

Tulburarea bipolara a fost impartita in doua categorii de catre specialisti, in functie de severitatea simptomelor dintr-o parte sau alta. Anume, tulburarea bipolara tip I este diagnosticata cand episoadele maniacale sunt accentuate si sunt intrerupte de doar doua-trei episoade depresive la momentul diagnosticarii, iar tulburarea bipolara tip II apare atunci cand depresiile sunt majore si predomina .

La persoanele suferind de tulburare bipolara, homeostazia (echilibrul) nu mai poate exista si este cauzata de un dezechilibru la nivelul substantelor chimice din creier. Cei predispusi la a dezvolta tulburare bipolara sunt persoanele consumatoare de droguri precum si evenimentele stresante. Deasemeni exista un risc si la persoanele ce au in familie rude suferind de acest tip de afectiune. De aceea se apeleaza la medicatie prescrisa de psihiatru, ce-i permite persoanei sa ajunga cumva la o stare de echilibru psihic, dar si la psihoterapie pentru a intelege ce se intampla in propia fiinta.