'The hunt"

20.08.2013 14:31

Capcana superficialului ne paste si pe noi psihologii. Superficiali in a tine cont de elemente esentiale poate, intr-o evaluare. 

Am vazut un film mai zilele trecute care m-a obligat sa-mi pun o serie de intrebari cu privire la eficienta noastra a psihologilor, a probitatii noastre morale si profesionale. M-am intrebat astfel, cum de se poate trece atat de usor peste  o discutie, peste o evaluare avand un subiect atat de sensibil apartinand societatii civilizate, precum cel al abuzului sexual savarsit asupra unui minor.

Desi in general subiectele de presa si ce este vehiculat in mass-media fac referire la vina adultului si subliniaza nevoia de pedepsire a acestuia, filmul vizionat abordeaza subiectul dintr-o cu totul alta perspectiva.  Prin intermediul acestui film, am fost pusa in fata unei dileme si anume, ce faci atunci cand copilul fabuleaza, motivele fiind doar de el stiute. Cum poate imaginatia unui copil la care se adauga si completeaza ca o manusa perfecta superficialitatea evaluarii copilului respectiv, in care adultul evaluator practic vine cu elemente ce nu fac altceva decat sa alimenteze si mai mult imaginatia acelui copil, cu idei gen.."nu-i asa ca..." abordare ce tine de tehnica manipularii, toate acestea ducand la o bulversare majora a unei comunitati mici de cetateni "civilizati", sa aiba un cuvant atat de greu de spus?

Filmul a atras foarte bine atentia asupra minciunilor sociale si asupra relatiilor interumane. Totul pare a fi doar o spoiala de civilizatie ce ascunde nevoia de a judeca, de a "arata cu degetul" si care in cele din urma scoate la lumina primitivismul din individ. Si pentru ca imaginea sa fie completa, reabilitarea persoanei incriminate este pusa in functiune dupa ce se dovedeste nevinovatia acestuia, insa nevoia de razbunare, vendeta raman acolo nestingherite doar retragandu-se aparent, in ungherele cele mai intunecate ale indivizilor cu nume de fiinte umane.

Acest film se vrea a fi un avertisment pentru noi, cei care pretindem ca stim cum se manifesta psihicul uman, noi cei chemati sa veghem la echilibrul psihic si emotional al oamenilor.

Atentie deci la superficialitate!