Manipularea si mass-media

11.08.2013 21:36

E bine cunoscut faptul ca populatia apartinand oricarei culturi "civilizate" poate fi si este manipulata prin intermediul mass-media. S-au scris multe articole, au fost facute si emisiuni avand aceasta tema (dovada de enorma ipocrizie) si de ce nu, filmele care au si ele un urias potential in acest sens.

Toate formele de mass-media: televiziunea, radioul, presa scrisa, dirijeaza mentalul opiniei publice, motivatiile oamenilor, constiintele acestora, dincolo chiar de propriile vointe, pareri, simturi. Pentru a putea manipula se folosesc o multime de metode sau trucuri prin care cei ce au interes formeaza o anumita opinie la nivel public.  Se merge pana la inventarea de evenimente. O fac intr-un mod foarte realist, exploatand astfel la nivel subtil slabiciunile umane, prejudecatile sociale, emotiile chiar. 

De multe ori imi pun problema si ma intreb retoric bineinteles, ce este real in jurul nostru in afara de ce se afla in imediata noastra apropiere la un moment dat si deci este palpabil si ce este fabricat. Oare tema filmului "Matrix" este atat de plauzibila incat este cazul sa analizam la un nivel mai profund ce se intampla in jurul nostru precum si informatiile primite?

Pentru a se vedea mai clar la ce nivel s-a ajuns cu manipularea, recomand filmul "Wag the Dog" 1997, cu Dustin Hoffman. Nu este singurul care va poate lamuri.

Suntem prizonierii propriei evolutii tehnologice si a propriilor reguli sociale.

Ganditi, simtiti inainte de a accesa orice forma de transmitere a unei informatii!