Bulimia, tulburare comportamentala sau boala a sufletului?

20.03.2015 10:41

Intai se impune o definire a termenului, asa cum o intalnim in "Marele dictionar al Psihologiei" editat de Larousse si anume: "tulburare de comportament caracterizata prin accese nestapanite de foame, cu absorbtie masiva si nestapanita de mancare, urmate de vomismente provocate sau stari de somn."

Depresia, singuratatea, anxietatea, neintelegerea, toleranta scazuta la frustratii...iata cateva motive doar, care pot determina declansarea unui astfel de comportament distructiv.

Phillipe Jeammet insista pe relatia persoanei afectate cu anturajul sau in ceea ce priveste dezvoltarea acestei tulburari; foarte sensibila la atitudinile cuiva sau incapabila sa accepte o observatie mai mult sau mai putin pertinenta. Discutam clar aici despre hipersensibilitatea persoanei respective dezvoltata in relatia cu ceilalti, a caror parere conteaza. Modul cum bulimicul introiecteaza aceste relatii incepand cu mica copilarie determina evolutia ulterioara.

Ce nemultumiri profunde, intime domina sufletul fiintei respective? Cate intrebari fara raspuns se rotesc si sufoca mintea si sufletul acesteia, ca niste valatuci de fum? De ce nu se suporta pe ea insasi, de ce traieste mereu cu sentimentul ca nu este inteleasa, tolerata, apreciata, ascultata, inteleasa? Cat este adevar in aceste trairi si cat este dependenta de ceilalti?

Se poate specula usor pe marginea factorilor declansatori, pe relatia cu mama, o relatie lipsita de impliniri emotionale, sufletesti, dar cum putem sti noi mai bine decat persoana insasi? Ramane cumva ca fiecare fiinta afectata de aceasta problema, in primul rand sa recunoasca ca se confrunta cu ea si ca reprezinta o metoda eficace de autodistrugere si apoi sa incerce sa inteleaga motivele care o imping la o astfel de practica, asta presupunand si sa ceara ajutor, atunci cand situatia o impune. Pentru ca acest deziderat sa se atinga este nevoie de o doza suficient de mare de sinceritate si de deschidere fata de propria persoana, astfel incat aceasta sa-si poata gasi raspunsurile si de ce nu drumul spre iesirea din acest labirint al sufletului.